Museum aan het Vrijthof
ZOEKEN
ENGLISH
CONTACT
Van 22 mei tot en met 12 juli 2012 zal in Museum aan het Vrijthof een grote expositie worden ingericht met het werk van schilder Willem Hofhuizen (1915-1986). Willem Hofhuizen werd in Amsterdam geboren, groeide in Roermond op, studeerde in Nijmegen en Amsterdam en kwam in 1946 naar Maastricht. Deze laatste verhuizing bleek, op een korte onderbreking in Parijs na, definitief te zijn want veertig jaar later overleed Hofhuizen in de stad die hem in de tussenliggende tijd zo dierbaar was geworden.
In die veertig jaar werkte Hofhuizen gestaag aan de opbouw van een consistent oeuvre bestaande uit vooral veel schilderijen, gouaches en tekeningen maar ook een enkele monumentale wandschildering, wat glas-in-loodramen en enkele beelden in de openbare ruimte. 
In zijn vrije werk koos Hofhuizen voornamelijk voor de schoonheid van het leven, voor mythologische thema's, afgewisseld met enkele religieuze thema's die hij steeds opnieuw oppakte maar ook uitbreidde. Daarbij vond hij steeds een nieuwe en altijd geheel eigen wijze van schilderen, waarin hij zich niet of nauwelijks liet beïnvloeden door stromingen in de actuele kunstontwikkeling. Men noemt Hofhuizen wel een dichter, niet met woorden op papier maar met verf op doek. En poëtisch zijn ze zeker, de mythologische, arcadische landschappen, bevolkt met dartele vrouwen en stoere mannen of met religieuze voorstellingen.  
YouTube LinkedIn Twitter Facebook