Museum aan het Vrijthof
ZOEKEN
ENGLISH
CONTACT
De Maastrichtse schilder en illustrator Rob Graafland (1875-1940) volgde zijn opleiding in Amsterdam. In 1898 werd hij tekenleraar aan het Stadsteekeninstituut in Maastricht. Graafland was een ambitieuze, jonge docent en wilde het talent van zijn leerlingen verder ontwikkelen. Zodoende richtte hij samen met het Stadsteekeninstituut de Zondagsschool voor Decoratieve Kunsten op. Zijn studenten waren o.a. Edmond Bellefroid, Jules Brouwers, Jean Grégoire en Henri Jonas. Deze groep werd ‘De klas Graafland’ genoemd. In de winter schilderden ze in de Augustijnenkerk en in de zomer trokken ze erop uit om en plein air te schilderen.

Graafland trouwde met Maria Duquesne uit Heer en ze kregen twee kinderen: Suzanna en Charles. In 1905 ondernam Graafland een reis naar Amerika, waar hij zich wilde oriënteren op de artistieke ontwikkelingen aldaar. In 1910 exposeerde hij met Piet Mondriaan en Jan Sluijters in het Stedelijk Museum in Amsterdam. In hetzelfde jaar richtte hij samen met zijn vriend Herman Gouwe het kunstenaarscollectief de ‘Limburgse Kunstkring’ op. Een jaar later verhuisde het gezin Graafland naar een groot huis met een Italiaanse tuin in de Burgemeester Ceulenstraat 22 (nu: 78) in St. Pieter. Het huis werd een ontmoetingsplaats voor de leerlingen en vrienden van Graafland. In deze periode ontwikkelde hij zijn eigen stijl: het ‘romantisch impressionisme’. De doeken zijn te herkennen aan de snelle en spontane penseelvoering, een helder kleurenpalet en ze stralen van vreugde. Graafland was ontevreden met de Rembrandtieke kleuren van zijn vroegere werk en vernietigde veel van deze schilderijen.

Rond 1919 raakte hij in een diepe depressie en stopte met schilderen. Tijdens zijn dieptepunt in 1933 verloor Graafland zijn rechteroog bij een zelfmoordpoging. In een interview vertelde hij dat het oratorium ‘Die Schöpfung’ van Joseph Haydn hem in 1934 had geïnspireerd om weer te beginnen met schilderen. Hij legde zich vooral toe op de portretschilderkunst. Graafland ontving veel opdrachten tot aan zijn dood in 1940.

Op de tentoonstelling ‘Rob Graafland’ zijn een selectie van 10 topstukken uit de vaste collectie te zien samen met 4 bijzondere bruiklenen in verschillende technieken. De tentoonstelling toont drie fasen van de schilder verdeeld over de ruimten aan de Papenstraat: het vroege werk, de ‘gelukkige jaren’ 1911-1919 en zijn late werk vanaf 1935. De betrokkenheid van het gezin en de leerlingen van Graafland is niet onopgemerkt gebleven.

Klik hier voor de officiële website over Rob Graafland.
YouTube LinkedIn Twitter Facebook