Museum aan het Vrijthof
ZOEKEN
ENGLISH
CONTACT
Ter ere van TEFAF toont Museum aan het Vrijthof van 11 maart t/m 1 juni 2014 enkele topstukken uit diverse particuliere collecties binnen Maastricht en omgeving.

Een echte eye-catcher is het zeventiende-eeuwse Gole-kabinet uit Parijs. Pierre Gole (ca. 1620-1684) was de hofmeubelmaker van de Zonnekoning Lodewijk XIV. Bijzonder aan dit kabinet is de versiering van marqueterie, een vorm van inlegwerk van verschillende houtsoorten. De achttien dolfijnen kunnen er op wijzen dat het kabinet is gemaakt voor ‘le Grand Dauphin’, de zoon van Lodewijk XIV. Een ander fraai exemplaar toegeschreven aan Pierre Gole kunt u zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.

In de vitrines staan vazen tentoongesteld van Henri Breetvelt (1864-1923), ‘koning der plateelschilders’, en beelden van Charles Vos (1888-1954). Vos wordt ook wel de ‘stadsbeeldhouwer van Maastricht’ genoemd. Hij was een veelzijdig kunstenaar en dit wordt weerspiegeld in de keuze aan objecten: beeldhouwwerk in brons, klei en eikenhout. Uitzonderlijk is het wit geglazuurde beeld ‘Het Ontwaken’ ontworpen ter gelegenheid van de achttiende verjaardag van Prinses Juliana.

Uit de kunstcollectie van mevrouw Eras-Bonhomme (1908-1995) toont het museum een selectie olieverfschilderijen, waaronder ‘Sneeuwlandschap’ van de Belgische kunstenaar Constant Permeke (1886-1952). Permeke wordt gezien als de belangrijkste vertegenwoordiger van het Vlaamse expressionisme.
YouTube LinkedIn Twitter Facebook