Museum aan het Vrijthof
ZOEKEN
ENGLISH
CONTACT
Marie Cécile Thijs is een kunstfotograaf met een herkenbare signatuur. Haar portretten zijn stillevens en haar stillevens worden portretten. Objecten worden personages. Ze komen los van hun dagelijkse bestemming, los van tijd en ruimte. Dat levert intrigerende creaties op, waarbij elementen als verstilling, dynamiek en soms ook humor samenkomen. Zo zou je bijna vergeten dat katten normaal geen kragen dragen, en dat kikkererwten meestal op een bord liggen en niet door de lucht zweven. In haar werk is het ongewone vanzelfsprekend.

Foto’s van Marie Cécile Thijs doen qua licht- en kleurgebruik denken aan de Gouden Eeuw. De oude meesters in de schilderkunst zijn een belangrijke inspiratiebron. Tegelijkertijd is haar werk volstrekt eigentijds. Voor de serie White Collar (sinds 2009) fotografeerde zij een authentieke zeventiende eeuwse plooikraag (ook wel molensteenkraag genoemd) uit de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam, die zij later middels digitale technieken verwerkte in haar portretten.

Marie Cécile Thijs verwierf bekendheid met haar autonome werk. Daarnaast heeft zij ook veel schrijvers, politici en kunstenaars geportretteerd. De uit Zuid-Limburg afkomstige fotograaf is al vanaf haar jeugd gefascineerd door fotografie, maar begon haar carrière als advocaat. Toen ze eind twintig was, herontdekte zij de camera en maakte enkele jaren later de ommezwaai naar een leven als fotograaf. "Het was voor mij liefde op het tweede gezicht", aldus Marie Cécile Thijs. Inmiddels heeft zij vele exposities en internationale prijzen op haar naam staan. Zo won zij in 2014 de eerste prijs in de International Photography Masters Cup met haar foto 'Chickpeas'. In 2010 werd de foto 'Girl with White Collar at Table' voor een fotoprijs geselecteerd door de curator van het Museum of Contemporary Photography in Chicago. Ook is haar werk opgenomen in diverse museumcollecties, waaronder die van het Rijksmuseum Amsterdam en Museum Rotterdam. Recent verscheen haar boek 'Characters' met een overzicht van haar werk over de afgelopen vijftien jaar.
YouTube LinkedIn Twitter Facebook