Museum aan het Vrijthof
ZOEKEN
ENGLISH
CONTACT
2019 / WORDT VERWACHT

Museum aan het Vrijthof presenteert Ronald Kolk & MargarethStalman

Het Meisje, De Jurk en De Parel

9 maart – 16 juni 2019

 

 

Museum aan het Vrijthof in Maastricht staat van 9 maart toten met 16 juni 2019 in het teken van Haute Couture en Haute Joaillerie. CouturierRonald Kolk toont een kleurrijke selectie van ruim vijftig jurken uit zijnomvangrijke oeuvre. Goudsmid en créateur Margareth Stalman presenteert eenindrukwekkende collectie juwelen. De tentoonstelling 'Het Meisje, De Jurk en DeParel' vindt plaats tijdens en rond de kunstbeurs TEFAF Maastricht.

 

De tien karakteristiekekabinetten en stijlkamers van het monumentale museum vormen een ideaal decorvoor de expositie. Elke ruimte heeft een eigen thema. Zo is er een rode kamer,een schatkamer, een Japanse kamer, een hangtuin van glazen objecten en eencocktailkamer. In een speciale ruimte worden twee ateliers gerealiseerd waarbezoekers het maakproces kunnen zien en voelen. Ook worden er videofragmentenvan modeshows getoond.

 

Ronald Kolk (Den Haag, 1950)is zijn carrière in New York gestart met het kleden van Grace Jones en BetteMidler. Terug in Nederland leerde hij het modevak bij Max Heymans en FrankGovers. In 1998 begon hij een eigen couturehuis. Zijn ontwerpen dragen bij aanhet zelfvertrouwen van vrouwen en halen het meisje in de vrouw naar boven."Mode moet plezieren". De stijl van de couturier is flamboyant entheatraal, met een grote voorliefde voor bijzondere stoffen en materialen.

 

Margareth Stalman(Heerlen, 1959) ontwerpt al sinds 1983 exclusieve juwelen. De gouden creatieslaten zich moeilijk definiëren. Enerzijds ogen ze uitbundig en asymmetrisch.Anderzijds zijn ze zeer verfijnd met een geraffineerd kleurgebruik. Door hetinnovatieve gebruik van parels en de toepassing van emailleertechnieken is haarwerk internationaal bekroond, waaronder een Award of Excellence van de JapanEnamelling Artist Association.

 

Ronald Kolk enMargareth Stalman delen een passie voor ambachtelijk vakmanschap en maken huncreaties zelf. Met name door het wederzijds respect voor elkaars vakmanschaphebben ze de afgelopen jaren veelvuldig samengewerkt bij de jaarlijkse modeshowsdie Kolk tot 2018 organiseerde. Die liefde voor het vakmanschap willen ze metdeze tentoonstelling, en met presentaties, lezingen en masterclasses, ook overdragenaan jonge nieuwe ontwerpers.

YouTube LinkedIn Twitter Facebook