Museum aan het Vrijthof
ZOEKEN
ENGLISH
CONTACT
Collecties
Museum aan het Vrijthof heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een nieuwe toekomstvisie met een duidelijke keuze voor het veelzijdig medium fotografie. Het museum wil twee keer per jaar een grote naam uit de fotografiewereld presenteren met een attractief omlijstingsprogramma. De rode draad van de tentoonstellingen is de maatschappelijke relevantie. Een nieuw en fris museaal concept, een ontmoetingsplek, met meer ruimte voor experiment en nieuwe crossovers binnen de cultuursector. Een breed publiek wordt op een toegankelijke wijze getrakteerd op spraakmakende ervaringen en spannende kruisbestuivingen in een sfeervolle setting, waarbij bezoekers met een zachte g worden ontvangen.

In het verleden (2012-2015) bestond de opstelling in Museum aan het Vrijthof voornamelijk uit de collecties van de Stichtingen Wagner-de Wit en Bonhomme Tielens. Deze waren zeer breed, zowel in stilistisch opzicht als qua soorten objecten. Dankzij bruiklenen en aankopen werd de museale collectie steeds sterker gericht geraakt op de stad Maastricht en de omringende euregio. In de oude opstelling lag het accent daarbij vooral op de tweede helft van de 18e eeuw. In tijdelijke tentoonstellingen was het mogelijk andere tijden en stijlperioden te laten zien. Onderstaand kan worden doorgeklikt naar een van de vijf deelgebieden waarin Museum aan het Vrijthof in de afgelopen jaren belangrijke collecties heeft opgebouwd.

Sinds 2017-2018 wordt er in het Museum zeer beperkt vaste collectie getoond (enkele stukken Maastrichts Zilver), de stijlkamers zijn volledig ontmanteld. 
In september 2019 is Museum aan het Vrijthof getransformeerd tot gespecialiseerd fotografiemuseum. 

Onderstaand treft u links aan met meer informatie over (een deel van) de collectie die Museum aan het Vrijthof in beheer heeft. 
YouTube LinkedIn Twitter Facebook