Museum aan het Vrijthof heeft op maandag 17 januari de aftrap gegeven voor de geplande verbouwing en museale herinrichting. Van een bescheiden museum in het zestiende-eeuwse, voormalige Spaans Gouvernement, met een duidelijke focus op de collectie achttiende-eeuwse, Maastrichtse kunstnijverheid zal Museum aan het Vrijthof uitgroeien tot een viermaal zo groot, eigentijds museum waarin onder het motto ‘Made in Maastricht’ 500 jaar kunst, kunstnijverheid en design uit deze stad worden getoond, toegelicht en in de relevante context geplaatst. In dit vernieuwde museum zullen tentoonstellingen niet langer in plaats van de vaste collectie getoond hoeven worden, maar naast deze vaste presentatie te zien zijn en hierin een ankerpunt vinden.

Bij gelegenheid van deze eerste steenlegging, of beter gezegd de ‘eerste tegellegging’ werden de eerste gepersonaliseerde tegels gelegd in de vloer van de te overdekken cour van het museum. Die eerste tegels zijn gelegd door vertegenwoordigers van de belangrijkste subsidiënten van het project: burgemeester Onno Hoes namen de gemeente Maastricht, gedeputeerde Noël Lebens namens de Provincie Limburg, Ed Klomp namens de Stichting Elisabeth Strouven, Ben Janssens namens TEFAF Foundation, Gert Beijer namens de Stichting Wagner-de Wit en Max Haan namens de Stichting Bonhomme Tielens. Mevrouw Ronneke Meijers-Jellema legde de tegel die speciaal was vervaardigd ter nagedachtenis aan haar echtgenoot Jan Meijers, die zo'n belangrijke rol heeft gespeeld in het moeizame proces dat uiteindelijk heeft geresulteerd in het doorgaan van de uitbreiding van Museum aan het Vrijthof.Één van deze tegels werd gelegd door Onno Hoes, burgemeester van de stad Maastricht. Na afloop van de tegellegging benadrukte burgemeester Hoes het belang van Museum aan het Vrijthof voor de stad Maastricht en het streven in 2018 culturele hoofdstad te worden.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst, werd bekend gemaakt dat TEFAF Foundation de hoofdsponsor wordt van het vernieuwde Museum aan het Vrijthof. Met de donatie van een substantieel bedrag ondersteunt TEFAF niet alleen het museum maar geeft het ook een cadeau aan de stad Maastricht bij gelegenheid van de 25ste TEFAF in maart 2012.

‘Het hoofdsponsorschap van Tefaf betekent voor Museum aan het Vrijthof veel meer dan een substantiële bijdrage aan de verbouwing en museale herinrichting. Het betekent een permanente relatie met de kunst- en antiekbeurs waarvan de naam synoniem is geworden voor kwaliteit én het betekent een prachtig cadeau van Tefaf aan de stad Maastricht, waarvoor Museum aan het Vrijthof de intermediair mag zijn’, aldus Camille Oostwegel, voorzitter Stichting Museum aan het Vrijthof.

Na de ingrijpende verbouwing en museale herinrichting zal Museum aan het Vrijthof in het late voorjaar van 2012 worden heropend. Tijdens TEFAF in maart 2012 zal het museum tijdelijk open gaan ten behoeve van een preview en een tentoonstelling rond 25 jaar TEFAF in Maastricht.