‘Maastrichts Zilver’, dat is de titel van een volkscultureel theaterspektakel dat op 1 juni 2012 op het Vrijthof wordt opgevoerd aansluitend aan de opening van het nieuwe Museum aan het Vrijthof. Aan dit spektakelstuk, dat geheel in Maastrichtse traditie wordt vorm gegeven, doen zo’n 1500 vrijwilligers mee, allen lid van een 30-tal verenigingen waaronder zes harmonieën, toneelverenigingen, zangkoren en solisten.

De titel van het stuk is ontleend aan de gelijknamige tentoonstelling waarmee het gloednieuwe museum zijn toekomst tegemoet treedt. Met de opvoering van Maastrichts Zilver/Mestreechs Zèlver willen de organisatoren het nieuwe Museum aan het Vrijthof vanaf de opening verbinden met de stad en het een plaats bezorgen in het hart van de Maastrichtenaar.
De organisatie van het stuk is een initiatief van de stichting ‘de Vief Köp’, een Maastrichtse stichting die zich tot doel stelt evenementen in Maastricht die een relatie hebben met de identiteit van de stad en/of haar cultureel erfgoed te organiseren of te bevorderen.

Op en rond het Vrijthof
Het stuk gaat in op het veelkleurig palet van de Maastrichtse geschiedenis zoals die zich veelal op en rond het Vrijthof afspeelde. Het oog en oor zullen worden gestreeld door een achttal scenes waarin de stad centraal staat als feeststad, historische stad, vestingstad, pelgrimsstad, garnizoensstad, Franse stad, industriestad en internationale stad. Al die elementen komen in een apotheose aan het einde samen.
In een caleidoscoop van muziek, groepen, dialogen en projecties worden de toeschouwers in een bijna twee uur durende voorstelling meegenomen door de thema’s. Als in een tijdmachine gaat een verteller, Sjarel, door 2000 jaar Maastricht. Hij gaat in gesprek met figuren van Veldeke tot Hoes, van d’Artagnan tot pater Vink, van Parma tot Dibbets en van Regout tot Bovens.

Blyde Incomste
Regisseur Frans Meewis, bekend van eerder grote producties in Maastricht, heeft zich voor het stuk laten inspireren door de zogenaamde Blyde Incomsten. Dat waren de feestelijke inkomsten van Karel V en Filips II in de 16e eeuw in de stad. Zij verbleven er in het pand dat naderhand daarom Spaans Gouvernement werd genoemd. Zo’n Blyde Incomste werd ook opgevoerd in 1841, kort na de oprichting van de Sociëteit Momus.

Het stuk wordt opgevoerd met Museum aan het Vrijthof en de rest van de zuidzijde van het Vrijthof als achtergrond. Math Stroes tekent voor de productie van Maastrichts Zilver. De toegang voor het spektakel, dat duurt van 19.30 tot circa 21.30 uur, is gratis dankzij de Stichting De Vief Köp en enige sponsoren. Na afloop zal het publiek op het Vrijthof tijdens een hopelijk zonnige zomeravond nog lang en met veel muziek kunnen nagenieten van de opvoering.