Onder de titel ‘500 jaar Made in Maastricht; 500 jaar creativiteit en ondernemerschap’ wordt nadere invulling gegeven aan het centrale thema van Museum aan het Vrijthof. Verweven met de vaste collectie wordt een keur aan objecten van kunst en kunstnijverheid getoond, van het beeld Anna-te-Drieën van Jan van Steffeswert en de tafellezenaar van Aert van Tricht, die beide rond 1500 zijn gemaakt, tot een reeks door Pierre Paulin voor Artifort ontworpen fauteuils uit de jaren 1966-1972 en het prijswinnende servies Noblesse van Edmond Bellefroid voor Mosa uit 1957. Van de fraaie laat zeventiende eeuwse glazen uit de glasblazerij van Henri Bonhomme tot de schitterend gekleurde vazen van Willem Rozendaal voor N.V. Kristalunie.

Een speciaal thema is ‘De mythe van het Limburgs landschap’ waarin twintigste eeuwse schilderijen van het Zuid-Limburgse landschap worden gecombineerd met gedichten over het Zuid-Limburgs landschap.