Museum aan het Vrijthof lanceert op 25 november het kinderboek Gemaskerd naar het bal. Het boek gaat over Sophie Von Wildegg en haar bezoek aan Maastricht in 1784. Sophie logeert bij haar oom en tante. Ze vindt het gezellig maar ze wordt wel behoorlijk in het gareel gehouden door haar tante. Ze moet heel erg letten op de etiquette en mag niet met mensen omgaan die niet van haar stand zijn. Sophie doet dit stiekem toch wel. Ze ontmoet namelijk Gabriel, de zoon van de boekhandelaar Jean Edmé Dufour. Samen met hem ontdekt ze de stad en beleeft ze vele avonturen.

Sophie von Wildegg heeft echt bestaan. In 1784 logeert het Zwitserse meisje enkele maanden bij haar oudoom en oudtante in Maastricht. In haar dagboek bericht zij uitvoerig over haar verblijf in deze stad. Veel van haar bevindingen zijn gebruikt in het fictieve verhaal over Sophie von Wildegg en Gabriel Dufour. Ook Gabriel Dufour heeft echt bestaan. Hij woonde in Maastricht ten tijde van de logeerpartij van Sophie. Beiden hadden elkaar kunnen ontmoeten maar dat zal waarschijnlijk niet zijn gebeurd omdat zij tot verschillende sociale milieus behoorden.

Voor de lancering van het boek komt Sophie tot leven en brengt ze een bezoek aan het museum. Sophie wordt gespeeld door Luca Meisters. Luca is zestien jaar oud en een enthousiaste leerling op de theaterschool van Kumulus. Om de lancering nog specialer te maken zal een deel van het boek uitgebeeld worden in een voorstelling van Vertelhuis RacconTella.
Behalve Sophie zullen de schrijver van het boek, Arend van Dam en de illustratoren Ivan en Ilia aanwezig zijn om de boeken te signeren. Aan het einde krijgen de kinderen een klein cadeautje van het museum.

Wilt u met uw kinderen of kleinkinderen bij de lancering aanwezig te zijn dan kunt u zich aanmelden bij Museum aan het Vrijthof (bij voorkeur per e-mail: stagiair@museumaanhetvrijthof.nl. Graag het aantal volwassenen en kinderen vermelden). De lancering zal op zondag 25 november twee keer plaatsvinden, om 14.00 en om 15.30 uur. U kunt uw voorkeur bij uw aanmelding aangeven. Samen met Sophie hopen wij hopen u te mogen verwelkomen op 25 november a.s.